PASTA ORZECHOWO-SŁONECZNIKOWA
Składniki:
1 szklanka orzechów włoskich,
2/3 szklanki lekko podprażonego słonecznika,
1 duża cebula,
sól,
pieprz,
natka pietruszki
kiełki
Orzechy i słonecznik namoczyć na 2-3 godziny. Cebulę posiekać i udusić na patelni do miękkości z odrobiną wody. Namoczone i odsączone orzechy oraz pestki słonecznika wraz z cebulą zmiksować na gładką masę, dodając stopniowo nieco wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną drobno natką pietruszki.
Podawać na razowym chlebie z ulubionymi kiełkami np. słonecznika, lucerny, rzeżuchy.
Pycha !!!!
KREM MARCHEWKOWY Z TAHINI I PIECZONĄ CIECIERZYCĄ
Składniki:
Zupa:
905 g obranej i pokrojonej w kostkę marchewki,
1 duża cebula,
4 średniej wielkości ząbki czosnku lub 6 mniejszych,
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu czerwonego (opcjonalnie),
2 łyżki oliwy,
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody.
Pieczona ciecierzyca:
1 3/4 szklanki ugotowanej i osuszonej papierowym ręcznikiem ciecierzycy,
1 łyżka oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki mielonego kiuminu.
Sos tahini:
3 łyżki jasnego tahini (masło sezamowe),
2 łyżki soku z cytryny,
szczypta soli,
2 łyżki wody.
Dodatki: natka pietruszki
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać marchew, cebulę, posiekany czosnek, przyprawy i smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż warzywa zaczną robić się nieco brązowe, około 15 minut. W międzyczasie nastawić piekarnik na 200 °C. Ciecierzycę wymieszać z oliwą i przyprawami, a następnie wysypać ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż będzie rumiana i chrupiąca, około 10-20 minut.
Do podsmażonych warzyw dodać bulion lub wodę, wymieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka, około 30 minut. Tymczasem w małym naczyniu wymieszać tahini, sok z cytryny, wodę i sól, aż do uzyskania gładkiego sosu o konsystencji jogurtu. W razie potrzeby można dodać więcej soku z cytryny lub wody. Zupę zblendować na gładki krem. Wlać do miseczek, dodać po łyżce sosu tahini, chrupiącą ciecierzycę i posypać posiekaną natką pietruszki
Smacznego !
PASTA Z PIECZONEJ MARCHEWKI I PAPRYKI
Składniki:
3 marchewki
2 czerwone papryki
sok wyciśnięty z połówki cytryny
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
⅛ łyżeczki cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka łyżeczek oleju do posmarowania warzyw
sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki przekroić na pół i wyjąć gniazdo nasienne, marchewki obrać. Warzywa nasmarować dokładnie olejem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 30 minut. Następnie wyjąć papryki, powinny być mocno spieczone i mieć czarne plamy, a marchew zostawić na kolejne 10 minut.
Gorące papryki przełożyć do szczelnego plastikowego woreczka na kwadrans, dzięki temu będzie łatwiej je obrać. Po upływie tego czasu energicznie potrzeć woreczkiem, tak, aby papryki ocierały się o siebie. Otworzyć woreczek i oskórować papryki – postarajcie się zdjąć jak najwięcej skóry, zwłaszcza tej spalonej.
Marchew razem z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami dokładnie zblendować, następnie dodać kawałki upieczonej papryki, około pół łyżeczki soli i również krótko wszystko zblendować – dobrze jest, kiedy kawałki papryki są lekko wyczuwalne. Doprawić do smaku większą ilością soli lub ostrej papryki, odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Dobrze smakuje na pumperniklu lub cienkim, chrupiącym pieczywie.
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU
Składniki:
450 g mrożonego groszku / 3 szklanki mrożonego groszku (nie można zamienić na konserwowy!)
1 cytryna
2 ząbki czosnku, posiekane
¼ szklanki zgrzebnie posiekanego koperku
¼ szklanki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
W niedużym rondelku zagotować osoloną wodę do ugotowania groszku, wsypać zamrożony groszek i poczekać, aż woda zacznie znowu wrzeć. Gotować 5 minut od momentu wrzenia, następnie błyskawicznie odcedzić groszek i przelać lodowatą wodą – dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.
Cytrynę wyparzyć, otrzeć skórkę z połowy cytryny. Następnie przekroić i wycisnąć z niej sok.
Groszek połączyć ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, koperkiem, czosnkiem, oliwą i zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można serwować od razu, dobrze smakuje na każdym pieczywie i ze wszystkim.Pasta z dyni i fasoli
PASTA Z DYNI I FASOLI
1/2 szklanki białej fasoli, namoczonej na noc
200 g upieczonej dyni
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
gałązka świeżego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
Fasolę zalewamy świeżą wodą, dodajemy zmiażdżony jeden ząbek czosnku, rozmaryn i wlewamy oliwę. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pianę. Zmniejszamy ogień i gotujemy do całkowitej miękkości. Studzimy w płynie.
Dynię piekę w kawałkach po obraniu i posmarowaną olejem, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zajmuje to ok. 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków dyni w 180 stopniach.
Fasolę miksujemy z dynią, drugim ząbkiem czosnku, olejem i przyprawami w blenderze na gładką masę – będzie dość sucha, więc trzeba dolać wody w miarę potrzeby – można użyć płynu, w którym gotowała się fasola. Gotowe